Alex Frei, były reprezentant Szwajcarii, zdobył tytuł sommeliera szwajcarskich serów. Jeszcze do niedawna próbował swoich sił jako trener. Obecnie marzy o otworzeniu sklepu z serami.
Frei to legenda szwajcarskiej piłki. W latach 2001-2011 był podstawowym napastnikiem „Helwetów”, dla których rozegrał 84 mecze. Do tej pory pozostaje najlepszym strzelcem w historii drużyny narodowej swojego kraju, z 42 golami na koncie.
Przez lata grał także w klubach z ligi szwajcarskiej. Występował w FC Basel, FC Thun, FC Luzern czy Servette. Sporą część kariery spędził także zagranicą, gdzie grał dla Rennes i Borussii Dortmund.
Od piłkarza do sommeliera
W 2013 roku Frei zdecydował się zakończyć karierę. Nie odszedł jednak od piłki nożnej, bo szybko podjął pracę jako dyrektor sportowy w swoim byłym klubie – FC Luzern. Po dwóch latach pierwszy raz objął drużynę jako trener. Jego wybór padł na AS Timau.
Pracował następnie w akademiach FC Basel, po drodze obejmując inne drużyny, aż został trenerem pierwszej drużyny Bazylei. Do marca 2024 roku pracował w FC Aarau. Rozwiązał jednak kontrakt w trybie natychmiastowym.
– W ostatnich tygodniach i miesiącach zdałem sobie sprawę, że nie mam już siły i energii, aby w pełni realizować swoją pasję jako trener – przyznał w komunikacie prasowym.
Frei kończąc przygodę z trenowaniem miał ku temu dobry powód. Jeszcze w 2023 roku dla „Blicka” zdradził, że chciałby w przyszłości otworzyć swój sklep z serami. Niewykluczone, że wkrótce uda mu się spełnić ten cel. W Bernie, wraz z innymi 22 absolwentami, Frei został uhonorowany za ukończenie kursu sommelierskiego Switzerland Cheese Marketing (SCM).